Amerykańscy naukowcy z Ohio State University przypominają o dobroczynnym działaniu cynku. Warto wykorzystać je szczególnie teraz, w okresie przeziębień i grypy. Ten mikroelement ma udowodnione działanie wzmacniające system odporności.

Naukowcy sprawdzali działanie cynku w badaniach na myszach, ale podkreślają, że ich wyniki można odnieść do świata ludzi. Gryzonie zostały podzielone na dwie grupy - jedne miały wzbogaconą dietę o cynk, pozostałe nie. Okazało się, że myszy z pierwszej grupy nie łapały infekcji tak łatwo, jak gryzonie z grupy drugiej.

Reklama

Jak przypominają naukowcy na łamach "Cell Reports", suplementy diety z cynkiem pomagają nawet pacjentom wymagającym intensywnej terapii. Mogą zapobiec najgroźniejszym infekcjom, w tym sepsie.

"Daily Telegraph" przypomina, że około jedna trzecia populacji narażona jest na niedobór cynku. Możemy uzupełniać jego braki w organizmie, dbając o odpowiednią dietę.

Cynk znajduje się m.in. w czerwonym mięsie, owocach morza praz produktach mlecznych. Należy jednak zachować ostrożność. Nadmiar tego mikroelementu może mieć skutki uboczne, tj. nudności czy biegunka.

Reklama

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu