Częste i regularne jedzenie żółtka jaja jest tak samo niebezpieczne dla zdrowia jak palenie papierosów - w równym stopniu zwiększa bowiem ryzyko chorób serca. Przede wszystkim przyspiesza rozwój miażdżycy, prowadzącej do zawału serca. Wynikami tej obserwacji pochwalił się na łamach pisma "Atherosclerosis" dr David Spence z University of Western Ontario.
Badacz wziął na warsztat żółtko jaja (a konkretnie zawarty w nich cholesterol) oraz substancje z papierosów upośledzające działanie układu krążenia i sprawdził, jak one konkretnie wpływają na naczynia krwionośne. W jego eksperymencie wzięło udział ponad tysiąc dwieście osób. Okazało się, że zmiany miażdżycowe w wewnętrznych ściankach tętnic szyjnych były groźne zarówno u osób jedzących duże ilości jaj, jak i palących papierosy. Dr Spence powiązał te zmiany w tętnicach ze zwiększonym niebezpieczeństwem zawału serca i udaru mózgu.
Co ciekawe, osoby, które jadły trzy żółtka tygodniowo miały dużo bardziej zaawansowane zmiany miażdżycowe niż osoby, które spożywały dwa żółtka tygodniowo.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>