Jak długo po zjedzeniu obfitego posiłku możemy spodziewać się, że strzałka na naszej wadze pójdzie w górę? Naukowcy z Oxfordu odkryli, że jedzenie "idzie nam w biodra" szybciej, niż się spodziewamy.

Reklama

Czytaj także: Ziemniak nie tuczy. Dietetyczny mit obalony >>>

Badacze z Oxfordu odkryli, że tłuszcz odkłada się w talii po trzech godzinach od obfitego posiłku. Badacze nie spodziewali się, że ten proces przebiega tak szybko.

Specjaliści zaznaczają, że osoby, które mają tendencję do przejadania się, mogą być pewne, że tłuszcz odkładać się będzie nie tylko w pasie, ale również w biodrach.

Wyniki analiz zaskoczyły autorów badań, Fredrika Karpe i Keith Frayne, którzy tłumaczą, że tłuszcz pojawia się we krwi już godzinę po posiłku.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>