Mąka migdałowa wycofana ze sklepów

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu kilku partii mąki migdałowej. Powodem przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do jej produkcji.

Szczegóły dotyczące produktu:

Reklama
  • Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów

Wycofane partie:

  • 2P13.03/2, data minimalnej trwałości: 28-02-2025,
  • 2P14.03/1, data minimalnej trwałości: 28-02-2025,
  • 2P15.03/1, data minimalnej trwałości: 28-02-2025,
  • 2P20.03/1, data minimalnej trwałości: 20-12-2024,
  • 2P21.03/1, data minimalnej trwałości: 21-12-2024,
  • 2P22.03/1, data minimalnej trwałości: 22-12-2024,
  • 2P23.03/1, data minimalnej trwałości: 23-12-2024,
  • 2P27.03/1, data minimalnej trwałości: 27-12-2024,
  • 2P28.03/2, data minimalnej trwałości: 28-12-2024,
  • 2P29.03/1, data minimalnej trwałości: 29-12-2024,
  • 2P29.03/2, data minimalnej trwałości: 29-12-2024,
  • 2P02.04/1, data minimalnej trwałości: 02-01-2025,
  • 2P03.04/1, data minimalnej trwałości: 03-01-2025.

Grzyby w mące migdałowej

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Jak informuje GIS, firma RADZIOWI Sp. z o.o. wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu.

Główny Inspektor Sanitarny zaleca, aby nie spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.