Utrzymanie właściwej masy ciała jest istotne z wielu powodów, także zdrowotnych. Otyłość i nadwaga są czynnikami ryzyka wielu chorób przewlekłych takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, udary, nadciśnienie tętnicze, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, niektóre rodzaje raka i wiele innych. Istnieje także związek między utrzymaniem właściwej masy ciała a dłuższym czasem życia.
Właściwa masa ciała ma też wpływ na dobrostan psychiczny, ponieważ pozytywnie wpływa na samopoczucie i samoocenę. Prawidłowa masa ciała ułatwia także aktywność fizyczną, co wpływa na ogólną kondycję i zdrowie. Osoby z właściwą masą ciała są też zazwyczaj bardziej podatne na kontrolowanie stanów zdrowia przez dietę i aktywność fizyczną bez konieczności przyjmowania leków.
Prawidłowa masa ciała nie jest też obciążeniem dla stawów, przez co zmniejsza ryzyko urazów i schorzeń stawów. Wreszcie, odpowiednia waga wpływa na lepszą jakość snu. Jak sprawdzić jaka jest prawidłowa waga? Najłatwiejszym sposobem jest obliczenie wartości wskaźnika BMI. Jak obliczyć BMI?
Co to jest wskaźnik BMI?
Wskaźnik BMI, czyli Body Mass Index, to wskaźnik masy ciała. Obliczany jest na podstawie masy ciała i wzrostu, i używany do oceny, czy dana osoba ma prawidłową masę ciała, niedowagę, nadwagę czy też cierpi na otyłość.
Jak obliczyć BMI?
Obliczenie BMI jest możliwe przez podzielenie masy ciała (wyrażonej w kilogramach) przez kwadrat wzrostu (wyrażonego w metrach). Wzór na BMI wygląda następująco: BMI = Masa ciała (kg) / (Wzrost (m) * Wzrost (m)). Ile powinno wynosić prawidłowe BMI?
Kalkulator BMI. Jak czytać wynik BMI?
Interpretacja wyników BMI jest następująca:
- Wskaźnik BMI poniżej 16 – wygłodzenie
- Wskaźnik BMI od 16 do 16,99 – wychudzenie
- Wskaźnik BMI od 17 do 18,49 – niedowaga
- Wskaźnik BMI od 18,5 do 24,99 – waga prawidłowa
- Wskaźnik BMI od 25 do 29,99 – nadwaga
- Wskaźnik BMI od 30 do 34,99 – otyłość I stopnia
- Wskaźnik BMI od 35 do 39,99 – otyłość II stopnia (kliniczna)
- Wskaźnik BMI od 40 wzwyż – otyłość III stopnia
Współczynnik BMI - czy jest wiarygodny?
BMI ma jednak swoje ograniczenia, m.in. nie uwzględnia rozkładu tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej, a co za tym idzie - odmiennej budowy ciała. Lekarze często więc używają także innych wskaźników i badań takich jak np. obwód talii, procent tkanki tłuszczowej czy analiza składu ciała, aby jak najprecyzyjniej ocenić stan odżywienia pacjenta.
BMI jest jednak dobrym narzędziem orientacyjnym, które może pomóc w identyfikacji ryzyka związanego z masą ciała.