Ból gardła i chrypka są często objawami przeziębienia, które zwykle dotyka nas w okresie jesienno-zimowym i jest wywołane przez rinowirusy, adenowirusy i koronawirusy. Niekiedy sygnalizują zapalenie gardła o podłożu wirusowym, na które również nie działają antybiotyki.

Jakie zioła łagodzą ból gardła?

Ziołowe płukanki na ból gardła mogą pomóc we wczesnych objawach stanu zapalnego gardła, który objawia się drapaniem w gardle i bólem gardła.

Reklama

Wypróbuj zioła o działaniu nawilżającym i kojącym ból, takie jak:

  • Lipa ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi kaszel i ból gardła. Działa również napotnie, co pomaga na gorączkę.
  • Szałwia ma działanie odkażające, bakteriobójcze i przeciwgrzybiczo oraz łagodzi ból i obrzęk gardła. Wyciągi z szałwii sprawdzają się w nieżytach jamy ustnej i gardła.
  • Rumianek jest jednym z najchętniej stosowanych ziół na ból gardła. Działa przeciwzapalnie i łagodząco.
  • Czarny bez koi ból gardła i wycisza suchy kaszel, który drażni śluzówkę gardła.
  • Tymianek hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w jamie ustnej, osłania śluzówkę, zmniejsza natężenie kaszlu.

Jakie zioła łagodzą chrypkę?

Prawoślaz lekarski, babka lancetowata, podbiał pospolity, porost islandzki, malwa czarna, dziewanna wielkokwiatowa - zawierają związki śluzowe, które działają powlekająco na błonę śluzową gardła, łagodzą zapalenie błony jamy ustnej i gardła, zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze. Znajdujące się w nich śluzy koją także nieprzyjemne drapanie w gardle i skracają czas trwania chrypki.

Płukanki ziołowe na ból gardła i chrypkę – jak je zrobić?

Płyn, który chcemy wykorzystać do płukania gardła, powinien być bardziej stężony niż napar, który pijemy. Dwie łyżki ziół zalewamy szklanką wrzątku, pozostawiamy pod przykryciem na kwadrans i przecedzamy. Napar powinien mieć temperaturę pokojową, więc w razie konieczności delikatnie go podgrzejmy.

Płukankę należy stosować 3-4 razy dziennie. Po płukaniu gardła nie pijmy ani nie jedzmy przez minimum kilkanaście minut.

Można owinąć szyję ciepłym szalikiem, by ciepło wspomogło krążenie, które usprawni wchłanianie substancji aktywnych z płukanki.