Ból gardła i chrypka są często objawami przeziębienia, które zwykle dotyka nas w okresie jesienno-zimowym i jest wywołane przez rinowirusy, adenowirusy i koronawirusy. Niekiedy sygnalizują zapalenie gardła o podłożu wirusowym, na które również nie działają antybiotyki.

Reklama

Jakie zioła łagodzą ból gardła?

Ziołowe płukanki na ból gardła mogą pomóc we wczesnych objawach stanu zapalnego gardła, który objawia się drapaniem w gardle i bólem gardła.

Wypróbuj zioła o działaniu nawilżającym i kojącym ból, takie jak:

Reklama
  • Lipa ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi kaszel i ból gardła. Działa również napotnie, co pomaga na gorączkę.
  • Szałwia ma działanie odkażające, bakteriobójcze i przeciwgrzybiczo oraz łagodzi ból i obrzęk gardła. Wyciągi z szałwii sprawdzają się w nieżytach jamy ustnej i gardła.
  • Rumianek jest jednym z najchętniej stosowanych ziół na ból gardła. Działa przeciwzapalnie i łagodząco.
  • Czarny bez koi ból gardła i wycisza suchy kaszel, który drażni śluzówkę gardła.
  • Tymianek hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w jamie ustnej, osłania śluzówkę, zmniejsza natężenie kaszlu.

Jakie zioła łagodzą chrypkę?

Prawoślaz lekarski, babka lancetowata, podbiał pospolity, porost islandzki, malwa czarna, dziewanna wielkokwiatowa - zawierają związki śluzowe, które działają powlekająco na błonę śluzową gardła, łagodzą zapalenie błony jamy ustnej i gardła, zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze. Znajdujące się w nich śluzy koją także nieprzyjemne drapanie w gardle i skracają czas trwania chrypki.

Płukanki ziołowe na ból gardła i chrypkę – jak je zrobić?

Płyn, który chcemy wykorzystać do płukania gardła, powinien być bardziej stężony niż napar, który pijemy. Dwie łyżki ziół zalewamy szklanką wrzątku, pozostawiamy pod przykryciem na kwadrans i przecedzamy. Napar powinien mieć temperaturę pokojową, więc w razie konieczności delikatnie go podgrzejmy.

Płukankę należy stosować 3-4 razy dziennie. Po płukaniu gardła nie pijmy ani nie jedzmy przez minimum kilkanaście minut.

Można owinąć szyję ciepłym szalikiem, by ciepło wspomogło krążenie, które usprawni wchłanianie substancji aktywnych z płukanki.