Zakaz obowiązuje niemal na całym wybrzeżu kraju i dotyczy większości rodzajów muszli, między innymi popularnych omułków. Miejscowy sanepid wykrył bowiem podwyższone stężenie fitoplanktonu produkującego szkodliwe toksyny, mogące powodować zatrucia pokarmowe.

Reklama

Dla większości Portugalczyków to oczywiste, iż lato nie jest najlepszym okresem na spożywanie owoców morza. Popularne powiedzenie mówi, iż z tego rodzaju przysmaków powinno się rezygnować w miesiącach, w których nazwach w języku portugalskim nie ma litery r - czyli od maja do sierpnia. Jednak nieświadomi tego turyści często zajadają się rzadkimi rarytasami, narażając się na rujnujące wypoczynek przypadłości. Warto więc pamiętać, iż małże latem źle znoszą wysokie temperatury wody i znacznie szybciej psują się po schwytaniu. W czasie upałów lepiej sięgnąć po świeże ryby albo tradycyjnego portugalskiego dorsza bacalhau.