Naukowcy od lat zastanawiają się, jak sprawić, by antybiotyki nie traciły swoich właściwości bakteriobójczych. Niestety, drobnoustroje ciągle uczą się odporności na te specyfiki. Na szczęście udało się odkryć sposób na zwiększenie efektywności antybiotyków w starciu z infekcjami.
Uczeni z Boston University poszukiwali metody na walkę z bakteriami znajdującymi się w uśpieniu, swoistym rodzaju hibernacji. Drobnoustroje w takim stanie nie dość, że mogą przetrwać jakiś czas, obudzić się i zacząć zarażać, to na dodatek są bardziej odporne na działanie antybiotyków.
Okazało się jednak, że wystarczy podać bakteriom dawkę cukru – glukozy lub fruktozy – a zaczynają wykazywać większą wrażliwość na działanie antybiotyków. Naukowcy przeprowadzili taki eksperyment na drobnoustrojach Escherichia coli, odpowiadających między innymi za ciężkie zakażenia układu pokarmowego. Po nakarmieniu ich cukrem i potraktowaniu antybiotykiem badaczom udało się zlikwidować 99,9 proc. bakterii w ciągu zaledwie dwóch godzin.
Amerykańscy uczeni pochwalili się swoim odkryciem na łamach magazynu „Nature”. Jak zapowiadają, teraz chcą sprawdzić, czy cukier może podnieść również efektywność leczenia gruźlicy.