Sezon przeziębień i grypy jest w pełnym rozkwicie. Z ostatniego meldunku epidemiologicznego PZH wynika, że w ostatnim tygodniu października stwierdzono 97754 zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę. Szacuje się, że rocznie liczba zachorowań na przeziębienie wynosi 2-4 razy u dorosłych, u dzieci od 6 do 10 razy. Infekcjom sprzyjają huśtawki temperatury. Nasz organizm staje się osłabiony i podatny na ataki wirusów. Już teraz powinniśmy wzbogacić dietę w pokarmy i suplementy zawierające witaminę C, nienasycone kwasy tłuszczowe i cynk. A kiedy pojawią się pierwsze objawy takie jak osłabienie, katar lub ból gardła nie wolno ich bagatelizować. Jeśli objawy mają łagodny przebieg można sięgnąć po naturalne sposoby, które w przeciwieństwie do farmaceutyków nie powodują skutków ubocznych. 

Świeży korzeń imbiru, herbata z miodem i cytryną, czosnek, sok z cebuli, czy napar z kwiatu lipy - to znane metody naszych babć, które nieraz stawiały na nogi. Jednak nie każdy wie, że aromatyczne przyprawy i zioła, których używamy w kuchni jak tymianek, oregano, kolendra czy nieco zapomniany czarny kmin również zawierają silne substancje pomocne we wzmocnieniu odporności oraz w walce z wirusami. Warto przyjrzeć się w szczególności oregano i czarnuszce, ponieważ mają szereg dobroczynnych właściwości i mogą pomóc w wielu dolegliwościach.

Lebiodka pospolita, czyli oregano – naturalny antybiotyk

Jest popularną rośliną przyprawową i jedną z najstarszych roślin leczniczych znaną już w czasach Hipokratesa. Blisko spokrewniona z majerankiem zawiera wiele cennych substancji aktywnych. Liście lebiodki zawierają gruczoły wytwarzające olejki eteryczne bogate w tymol i karwakrol. To związki organiczne, które mają silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Ponadto surowiec zielarski tej rośliny zawiera garbniki, fitosterole, witaminy A i C oraz kwercytynę z grupy flawonoidów, która pomaga na różnego rodzaju alergie. Ziele lebiodki ma także właściwości wykrztuśne, dlatego jest często wykorzystywane w nieżytach górnych dróg oddechowych i kaszlu. Ponadto ma właściwości rozkurczowe na mięśnie gładkie (oskrzeli, jelit, dróg żółciowych) i przeciwpleśniowe, działa zarówno na pleśni skórne, jak i przewodu pokarmowego.

Czarnuszka leczy wszystko prócz śmierci

Zwana również czarnym kminem egipskim lub czarnuszką siewną to kolejna roślina zielna znane i ceniona już w czasach faraonów. W medycynie arabskiej do dziś jest stosowano jako panaceum na różne dolegliwości. To jednoroczna roślinna zielna o biało-niebieskich kwiatkach, jej czarne nasiona mają silny, aromatyczny zapach i lekko gorzki smak. Nasiona zawierają saponiny (m.in. malatynę działającą przeciwbólowo i hederakozyd C pomocny w leczeniu kaszlu), tymochinon działający antybakteryjnie, tymol, karwakrol, biotynę, witaminę E oraz beta-karoten. 

Postaw na naturalne oleje

Nienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności z grupy omega-3 to cenne źródło witamin i minerałów, które wzmacniają odporność. Znajdziemy je również w olejach, które dzięki płynnej postaci są dobrze przyswajalne dla organizmu.
- Oleje z oregano oraz olej z czarnuszki zawierają najcenniejsze substancje organiczne w oleju tłustym, w tym kwasy z grupy omega-6 i omega-9. Dodatkowo oleje te mają wielorakie zastosowanie, także w chorobach skóry, dlatego można ich używać również zewnętrznie smarując miejsca dotknięte alergią, łuszczycą lub trądzikiem - mówi Izabela Mietlicka z firmy Dotyk Maroka, zajmującej się sprzedażą naturalnych produktów orientalnych. 

W oleju z oregano znajdziemy wysoką zawartość karwakrolu i witamin. Stosowanie go wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w leczeniu infekcji układu oddechowego oraz zatok. Ponadto ma działanie rozkurczowo i przeciwgrzybicznie. Wykazuje silne działanie, dlatego przyjmując olej doustnie powinno się go rozcieńczać w innym oleju spożywczym w proporcji 1:4.

Olej z czarnuszki jest jednym z najbardziej wartościowych olejów naturalnych. Zawiera kwas gamma-linolenowy, witaminy E, F i K, fitosterole, a także olejki eteryczne, które wykazują silne działanie antyseptyczne. Wspomagają pracę oskrzeli, zmniejszą ilość śluzu w trakcie infekcji układu oddechowego. Oprócz właściwości przeciwbakteryjnych, rozkurczowych i przewciwwirusowych badania naukowe informują o ochronnym działaniu czarnuszki na żołądek i wątrobę. Jest również jedną z nielicznych roślin pomocny w leczeniu chorób autoimmunologicznych. - Olej jest stosowany również w problemach z układem krążenia, gdyż zmniejsza poziom złego cholesterolu i obniża poziomu cukru we krwi. Zalecane spożycie oleju z czarnuszki to 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem, a w przypadku dzieci - ¼ łyżeczki 2 razy dziennie. Olej ma bardzo intensywny aromat, dlatego można go łączyć z innymi olejami, które zneutralizują jego smak - zwraca uwagę Izabela Mietlicka.