Salmonella w mięsie wołowym
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie dotyczące żywności. Znaleziono salmonellę w mięsie sprzedawanym w sieci sklepów Lidl.
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię Salmonella w 3 z 5 próbek produktu mięso mielone wołowe, schłodzone Rzeźnik 400 g" - informuje GIF.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Salmonella - szczegóły dotyczące produktu
Bakterię wykryto w poniższej partii:
- Nazwa produktu: mięso mielone wołowe, schłodzone, 400 g, Rzeźnik
- Numer partii: 5508365 04011323
- Termin przydatności do spożycia: 27.09.2023
- Producent: Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE
- Wyprodukowano dla : Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne
Wykrycie Salmonelli - co dalej?
"Producent po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella w ww. produkcie we współpracy z dystrybutorem rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego" - informuje GIF.
"Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie nadzorujący producenta niezwłocznie po otrzymaniu informacji od Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjął działania mające na celu ustalenie dystrybucji zakwestionowanej partii mięsa mielonego oraz ustalenie przyczyn wystąpienia niezgodności" - czytamy dalej.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.