Zanieczyszczone parówki - sanepid ostrzega
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie dotyczące żywności. Znaleziono białko soi w parówkach z szynki firmy Sokołów.
"Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną" - pisze GIF.
Oto szczegóły zanieczyszczonego produktu:
- produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów,
- numer partii: C32541,
- data minimalnej trwałości: 06/10/2023,
- producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL2013400.
Zanieczyszczone parówki - co dalej?
"Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii tego. wyrobu" - informuje Inspektorat.
Sprawę wyjaśnia Inspekcja Weterynaryjna.
"Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu" - ostrzega GIF.