Zadbaj o to, by twój jadłospis obfitował w kwasy omega-3 (znajdziesz je m.in. w tłustych rybach morskich, orzechach włoskich, soi i oleju lnianym). To ci się naprawdę opłaca – dowodzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles na łamach pisma „Neurology”. Okazuje się bowiem, że dieta uboga w kwasy omega-3 przyspiesza proces starzenia się mózgu, czego objawem są problemy z pamięcią.

Reklama

Zdrowie Dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Powyższe zalecenie jest wynikiem obserwacji, jaką uczeni objęli ponad półtora tysiąca osób w średnim wieku 67 lat, u których nie zdiagnozowano demencji. Wolontariusze wypełniali specjalne testy sprawdzające pamięć wzrokową, myślenie abstrakcyjne, zdolność wykonywania kilku zadań jednocześnie itp.

Okazało się, że osoby, u których poziom wielonienasyconych kwasów omega-3 (kwas dekozaheksaenowy – DHA i kwas eikozapentaenowy - EPA) był niski, miały problemy podczas testów w porównaniu z uczestnikami badania, u których poziom DHA i EPA był wyższy.

Ponadto wolontariusze mieli wykonywany rezonans magnetyczny, który wykazał u osób z niskim poziomem DHA i EPA mniejszą objętość mózgu, świadczącą o tym, że proces starzenia postępuje tu szybciej niż powinien.