Badanie przeprowadzili specjaliści ze szpitala National Cheng Kung University, a wyniki opublikowali w „Taiwan Journal of Family Medicine”. Naukowcy obserwacją objęli 368 kobiet w średnim wieku 74 lata – 60 spośród nich często piło herbatę, zaś 308 raczej stroniło od tego napoju.

Jak się okazało, zamiłowanie do herbaty wyszło paniom za zdrowie. Tylko ok. 47 procent spośród kobiet pijących ten aromatyczny napój cierpiało na osteoporozę. Natomiast spośród ich koleżanek unikających herbaty, aż ok. 64 procent miało problem ze zdrowymi kośćmi.

Wyniki tajwańskich badań nad dobroczynnym wpływem herbaty na nasze zdrowie niejako potwierdzają wcześniejsze ustalenia, m.in. chińskich naukowców, którzy dowiedli, że zielona herbata zapobiega rozwojowi wielu groźnych chorób. Tym razem punk ciężkości eksperci położyli jednak na wpływ herbaty na gęstość kości.

Po przebadaniu składników herbaty, okazało się, że niektóre z nich mają działanie profilaktyczne przeciwko rozwojowi osteoporozy. Zasługi dla poprawy stanu kości naukowcy przypisali  fluorowi, flawonoidom, polifenolom, jak również taninie. Co istotne, dwa ostatnie składniki równoważą wpływ kofeiny, którą z kolei posądza się o powodowanie osteoporozy.