Jesienią słońce nas nie rozpieszcza, dni są coraz krótsze i bardziej pochmurne, a my coraz bardziej apatyczni i podatni na przeziębienia. Czającej się pod parasolem grypie i depresji można jednak zapobiec dzięki odpowiedniej diecie. Jakiej? Ryby i kakao, które zawierają witaminę D.

Reklama

Najwięcej witaminy D organizm wytwarza pod wpływem promieni słonecznych, dlatego przez znaczną czasu w roku nie musimy przyjmować jej w pożywieniu. Jednak, kiedy jesienią coraz trudniej o jej najbardziej podstawowe źródło, warto wprowadzić do diety posiłki, które pomogą uzyskać tę istotną substancję odżywczą.

Głównym źródłem witaminy D dla człowieka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Największa ilość tej witaminy znajduje się w wątrobie oraz olejach pochodzenia zwierzęcego. Witaminę D zawiera również kakao, masło, żółtko jaj, mięso ryb takich jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela czy sardynki. Wbrew powszechnie panującym opiniom mięso i mleko są ubogie w witaminę D.

Warto o tym pamiętać, ponieważ niedobór witaminy D w organizmie powoduje wiele nieprawidłowości w jego rozwoju i funkcjonowaniu. Jest to główna przyczyna występowania krzywicy u dzieci i młodzieży, a także osteoporozy u dorosłych. Zbyt mała ilość witaminy D może powodować zapalenie spojówek, a także stany zapalne skóry, ogólne osłabienie organizmu i podatność na przeziębienia.

Co więcej witamina D poprawia kondycję skóry, ale i pomaga walczyć ze złym samopoczuciem psychicznym i depresją. Ciepły szal i odpowiedni posiłek, mog, więc ustrzec przed jesiennymi dolegliwościami.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu