Nie tylko marchewkę... Co jeść, by mieć zdrowe oczy?
1 Cenne są warzywa i owoce w intensywnych kolorach, bo zawierają naturalne barwniki, które m.in. chronią siatkówkę oka. Podobnie działa znajdująca się w nich witamina A. Sięgaj po marchew, słodkie ziemniaki, mango i papaję, ponieważ są dobrym źródłem beta-karotenu, który jest w organizmie przetwarzany w witaminę A. Witamina A znajduje się również w podrobach, jajach, tłustych rybach, mleku, jogurcie
Shutterstock
2 Są bogatym źródłem cynku, który dba o dobrą kondycję oczu, chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Niedobór cynku prowadzi do krótkowzroczności
Shutterstock
3 Znajdująca się w nich luteina wzmacnia oczy i poprawia wzrok. Jest też naturalnym filtrem, bo pochłania szkodliwe światło ultrafioletowe. Najbogatszym źródłem luteiny jest jarmuż, zawierający 11,4 mg luteiny w 100 g. Inne produkty, takie jak pomarańcze i jajka, również zawierają luteinę, trzeba by zjeść 41 pomarańczy i 71 jaj, aby uzyskać taką samą ilość luteiny, jak w jednej porcji (80 g) kapusty. W 100 g szpinaku znajduje się 7,9 mg luteiny
Shutterstock
4 Zawierają zeaksantynę – jeden z dwóch karotenoidów, które w dużym stężeniu występują w siatkówce oka i wzmacniają wzrok
Shutterstock