Półtora miesiąca temu Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegała, że parówki, bekon czy szynka zwiększają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie ma podnosić to ryzyko prawie o jedną piątą. Według gazety „The Japan Times” Japonia zareagowała natychmiast. Trwa tam obecnie sezon wysyłania prezentów, ale niektórzy zrezygnowali z tradycyjnej szynki jako podarunku. Według szefów jednego z centrów handlowych w Osace, część Japończyków przerzuciła się na inne tradycyjne podarunki: oliwę i słodycze. Modnym w tym sezonie prezentem jest też piwo, co ma swoje potencjalne wady - alkohol w dużych ilościach także zwiększa ryzyko pojawienia się nowotworów.
                Japończycy przestraszyli się nowotworów przewodu pokarmowego i… jedzą mniej szynki. Donosi o tym dziennik „The Japan Times” . 
        
    
                        
                        
                    
                Reklama
            
        
    
                Reklama
            
        
    Reklama
            