Uczeni z University of Texas Health Science Center Medical School wykazali, że ekstrakt z grzybów shiitake zabija wirusa HPV i spowalnia wzrost raka szyjki macicy. To zasługa znajdującego się w grzybach związku AHCC (Active Hemicellulosed Compound), którego skuteczność została udowodniona w eksperymencie na myszach. Okazało się, że związek AHCC zwalczył wirusa HPV już w 90 dni.

Według uczonych AHCC działa jak immunoterapia – stymuluje system odpornościowy, by skuteczniej walczył z chorobą. Badania, nie tylko na myszach i laboratoryjne, ale również z udziałem ludzi, wykazały, że AHCC zwiększa liczbę i aktywność komórek NK (z ang. Natural Killer – naturalni zabójcy), które skutecznie odpierają atak wirusów i hamują wzrost komórek nowotworowych.

Te obiecujące wyniki badań zostały przedstawione na dorocznym spotkaniu Society of Gynecological Oncology w Tampa na Florydzie.

Grzyby shiitake mogą być niskokalorycznym dodatkiem do posiłków. Są odżywcze, zawierają dużą ilość białka, jak również selenu, żelaza i witaminy C. Polecane są osobom na diecie, bo obfitują w błonnik oraz mają niewiele kalorii – w 100 g ok. 35 kcal.

Wcześniejsze badania wykazały, że grzyby shiitake obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Zapobiegają więc schorzeniom serca, zawałom i udarom.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>