Doktor Stanisław Kłęk mówi, że chory niedożywiony ma mniejsze szanse na wyleczenie. Każda utrata beztłuszczowej masy ciała pogarsza sytuację chorego: 10-procentowa pogorszy odporność i zwiększy częstość zakażeń a 30-procentowa spowoduje powstanie odleżyn, które będą niewyleczalne.

Doktor Kłęk dodaje, że zasady odżywiania się chorego na raka są proste, ale lepiej skonsultować je z dietetykiem. Generalnie, chory powinien jeść to, na co ma ochotę, ale również to, co będzie przez niego dobrze tolerowane i przyswajane.

Dorota Minta, psycholog kliniczny mówi, że są ogólne zalecenia prawidłowego odżywiania się, które dotyczą również chorych na nowotwory: produkty mało przetworzone, poddane minimalnej ilości procesów chemicznych, zawierających białko i błonnik oraz dużo warzyw i owoców.

Według niej, chorzy na raka nie powinni jeść cukru. Wręcz - mówi się - że jest szkodliwy przy leczeniu nowotworowym.

Dorota Minta podkreśla, że chorzy na raka nie powinni jeść monotonnie i samotnie.