Nadmierne, czyli konkretnie ile? Otóż, według naukowców z Katalońskiego Instytutu Onkologii w Barcelonie, wystarczy dwa do trzech kufli piwa dziennie, by ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka wyniosło 75 proc. Natomiast u osób z wariantem genu rs1230025 - zagrożenie rakiem wzrasta nawet o 700 procent. Co istotne, tych osób z wariantem genu rs1230025 wcale nie jest mało, bo stanowią oni ok. 20 proc. populacji.
Nadużywanie mocnego alkoholu też grozi rakiem >>>
Naukowcy snują przypuszczenia, dlaczego akurat piwo tak znacząco podnosi ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka. Z jednej strony stawiają na dużą popularność tego napoju alkoholowego, z drugiej zaś podkreślają, że podczas metabolizacji piwa wytwarzane są karcynogeny, tj. aldehyd octowy; działanie rakotwórcze ma również N-nitrozodimetyloamina (NDMA).
W badaniu wzięło udział 521 tysięcy osób w wieku od 35 do 70 lat. Ich wyniki hiszpańscy naukowcy zaprezentowali podczas dorocznego zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Rakiem.