Badacze z Wayne State University’s School of Medicine i Karmanos Cancer Institute odkryli, że terapia radiacyjna w niszczeniu komórek raka płuc jest bardziej skuteczna, gdy wykorzystuje się do niej preparat sojowy. Wyniki swoich obserwacji opublikowali w miesięczniku międzynarodowego stowarzyszenia onkologów-pulmonologów (International Association for the Study of Lung Cancer) - „Journal of Thoracic Oncology”.
Według naukowców soja zawiera naturalne i nietoksyczne izoflawony sojowe, które uwrażliwiają komórki rakowe na działanie promieniowania jonizującego. Blokują bowiem mechanizmy naprawy DNA, które aktywizują się, gdy komórki nowotworowe poddawane są uszkodzeniom w wyniku radiacji.
Co istotne, te same izoflawony sojowe, które zabijają komórki raka, na zdrowe tkanki działają przeciwutleniająco i chronią je przed uszkodzeniami.
Naukowcy do swoich badań naukowcy wykorzystali preparat składający się z trzech izoflawonów sojowych – genisteiny, daidzeiny i glicyteiny.