Grypa to choroba zakaźna wywołana przez niebezpieczne wirusy, które po wniknięciu do organizmu powodują zakażenie. Jeżeli system odpornościowy ich nie zwalczy, rozwija się infekcja. Każda choroba u dziecka to obciążenie dla niedojrzałego jeszcze układu odpornościowego. Konsekwencją spadku odporności są infekcje nawracające, tzw. syndrom dziecka wiecznie chorego, który może prowadzić do groźnych powikłań i dalszych problemów ze zdrowiem. Dlatego warto zadbać o wzmocnienie odporności twojego dziecka, naturalnej tarczy, która ochroni je m.in. przed wirusami, bakteriami, grzybami, a w efekcie przed infekcją. Odporność kształtowana jest już od pierwszych dni życia. Wpływają na nią m.in. karmienie piersią, codzienne spacery, aktywność fizyczna i odpowiednie odżywianie. Według najnowszych doniesień naukowych odporność dziecka można skutecznie poprawić podając mu odpowiednie składniki odżywcze, takie jak np. kwas DHA i witamina D. Składniki te powinny znaleźć się w diecie zarówno dziecka zdrowego, jako pomoc w budowaniu prawidłowo działającego układu odpornościowego, jak i chorego, w celu wspomagania organizmu w walce z infekcją.

Reklama

Kwas DHA z grupy kwasów omega-3 warto podawać już od pierwszych dni życia dziecka. Najzdrowszym i najczystszym jego źródłem są algi morskie. Według badań codzienna suplementacja u dzieci 130 mg DHA z alg przez 60 dni zmniejsza ryzyko zachorowań (kaszel, zapalenie gardła, zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, angina) aż o 62%. Dlatego zalecane jest podawanie dzieciom minimum 100 mg DHA dziennie.

Drugim bardzo ważnym składnikiem o potwierdzonej skuteczności przy wzmacnianiu odporności jest witamina D. Jej źródłem są niektóre ryby, m.in. łosoś, dorsz i tuńczyk oraz sery i żółtka jaj. Witamina D korzystnie wpływa na zdrowie, zapewniając prawidłowy wzrost i rozwój układu kostnego. Badania naukowe potwierdzają także, że dodatkowa suplementacja witaminy D wzmacnia naturalną odporność dziecka. Zalecana dawka to 400 j.m. witaminy D dziennie.

Kolejny ważny składnik odżywczy pozytywnie wpływający na odporność to naturalny miód. Zawiera on substancje, które wpływają na wzmocnienie organizmu. Najnowsze doniesienia naukowe podają, że miód poprawia jakość snu u dzieci z infekcją górnych dróg oddechowych oraz ma właściwości antybakteryjne. Przez Światową Organizację Zdrowia jest wskazany jako potencjalny środek leczniczy w przypadku kaszlu i przeziębienia. Zaleca się stosowanie miodu jako środka na kaszel i ból gardła w postaci syropu, czy dodatku do herbaty. Pozytywnie na odporność naszego organizmu wpływa także witamina C, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga wchłanianie wielu ważnych pierwiastków, m.in. żelaza. Jej źródłem są owoce dzikiej róży, natka pietruszki, czarne porzeczki i czerwona papryka.

Nie ma dziecka, które w pierwszych latach swego życia nie chorowałoby na przeziębienie, czy grypę. Niedojrzały układ odpornościowy małego dziecka często nie jest w stanie poradzić sobie z wirusami i bakteriami, które spotyka na swojej drodze. Infekcje u dzieci to jak zabawa w „podaj dalej”. Wystarczy, że jedno jest chore, a od razu zarażają się pozostałe. Przebywanie w dużych skupiskach (np. żłobek, przedszkole) dodatkowo zwiększa ryzyko zachorowań. Jednak rodzice właściwym postępowaniem mogą skutecznie wzmocnić odporność dziecka i zapobiegać infekcjom, stosując odpowiednie preparaty zawierające składniki, których skuteczność jest potwierdzona wartościowymi badaniami naukowymi.