Niefortunne duety, czyli czego nie łączyć ze sobą w diecie
1 Garbniki zawarte w winie ograniczają wchłanianie żelaza, w które obfituje czerwone mięso.

Shutterstock
2 Sama herbata nie szkodzi. Co prawda zawiera glin (aluminium), który może powodować zmiany w mózgu, demencję. Jest on jednak nieprzyswajalny przez organizm. Jeśli jednak dodamy do herbaty porządną dawkę witaminy C, glin zmienia się w cytrynian glinu, który już jest przez organizm wchłaniany.

Shutterstock
3 Ogórek zawiera askorbinazę – enzym, która rozkłada witaminę C i utrudnia jej wchłanianie. Papryka zaś obfituje w tę witaminę C, więc jeśli chcemy skorzystać z jej dobroczynnego działania, powinniśmy jeść paprykę osobno. Najlepiej unikać ogórka w sałatkach wielowarzywnych, z sałatą, pomidorami czy cebulą.

Shutterstock
4 Przez to posiłek trawiony jest wolniej. Energia, która mogłaby być wykorzystana do trawienia posiłku pożytkowana jest na ogrzanie wody w żołądku.

Shutterstock
5 To pyszne połączenie. Jeśli nie zajadasz się takim zestawem codziennie, nic ci nie grozi. Musisz jednak wiedzieć, że znajdujące się w pomidorach kwasy (m.in. chlorogenowy i kumarynowy) w połączeniu z wapniem zawartym w serze sprzyjają powstawaniu nierozpuszczalnych kryształków, które odkładają się w stawach i wywołują ból.

Shutterstock
6 Już pieczywo (zwłaszcza białe) zawiera dużo węglowodanów prostych, które w połączeniu z dżemem, czyli „cukrową bombą” powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Nagle zyskujemy energię, ale już chwilę później ona spada i dodatkowo pojawia się uczucie głodu. Kanapka z dżemem jest więc kiepskim pomysłem na śniadanie – nie syci na długo i sprzyja tyciu.

Shutterstock
7 To może się skończyć ostrą biegunką. Już same śliwki – zwłaszcza jeśli zjemy ich sporo - mogą wywołać sensacje żołądkowe. Kiedy dodatkowo popijemy je mlekiem lub nawet wodą, możemy przez kilka najbliższych godzin spędzić w toalecie.

Shutterstock
8 Zakłada jedzenie osobno produktów o wysokiej zawartości białek i o wysokiej zawartości węglowodanów, np. mięsa i ziemniaków. Bezpiecznym dodatkiem do obu grup produktów są za to warzywa (grupa neutralna), czyli lepiej zjeść obiad złożony z kotleta i sałaty.

Shutterstock
9 Po porządnym posiłku warto zjeść choć jednego kiszonego ogórka. Zawarta w nim sól pobudza wydzielanie soków trawiennych i wspomaga trawienie. Słone zdrowe przekąski łagodzą też zgagę i odbijanie.

Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Komentarze (12)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze