Nie tylko oliwa z oliwek. Zdrowe oleje
1 Ulubiony olej wielu gwiazd dbających o zdrowie. O jego stosowaniu mówi m.in. Gwyneth Paltrow. Obfituje w nienasycone tłuszcze, witaminy i minerały. Słynie z wielu właściwości prozdrowotnych, np. poprawia nastrój i łagodzi objawy menopauzy. Najlepiej spożywać go na surowo i unikać podgrzewania. Warto dodawać go do warzyw, risotto, jako dip do pieczywa. Ma charakterystyczny zielony kolor i intensywny smak
Shutterstock
2 Jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (dobre dla serca) oraz witaminę E. Można poddawać go wyższej temperaturze niż oliwę z oliwek. Dobry do przygotowywania wielu dań, bo ma neutralny smak, który dobrze współgra z innymi aromatami. Olej z awokado utlenia się pod wpływem jasnego światła, więc trzeba go przechowywać w ciemnej butelce, najlepiej w lodówce
Shutterstock
3 Otrzymuje się go z otrąb ryżowych (łusek) ryżu. Jest bardziej stabilny niż oliwa z oliwek i jego temperatura dymienia wynosi 230 st. C, więc nadaje się do smażenia. Ma łagodny, orzechowy smak. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczów nasyconych, ale nie tak niską jak oliwa z oliwek. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i jest bogaty w witaminę E
Shutterstock
4 Olej lniany wyciskany jest z nasion lnu, czyli z siemienia lnianego. Jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega. Badania wykazały, że pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a także łagodzi objawy menopauzy. Jest jednym z najbardziej niestabilnym olejów jadalnych - bardzo łatwo jełczeje i powinien być przechowywany w lodówce. Najlepiej spożywać go na surowo i np. dodawać do sałatek warzywnych
Shutterstock
5 Jest bogatym źródłem białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-i błonnika. Ma niską temperaturę dymienia, więc najlepiej spożywać go na surowo. Należy przechowywać go w lodówce. Pasuje do sałatek warzywnych. Ma lekko orzechowy smak
Shutterstock
6 Jest bogaty w tłuszcze nasycone i kwas laurynowy, który poprawia odporność i działa prozdrowotnie. Weganie często używają go jako zamiennik masła do smarowania pieczywa oraz do pieczenia. Ma słodki, charakterystyczny smak kokosowy. Nie nadaje się do podgrzewania w wysokiej temperaturze. Można przechowywać go w temperaturze pokojowej
Shutterstock