Jedz jabłka! Postaw się... otyłości
14784 Jedno jabłko to ok. 70-100 kcal, w 100 g owocu jest zaledwie 50 kcal. To 10-razy mniej niż w tabliczce czekolady. Cukry zawarte w jabłku świetnie zaspokoją apetyt na słodycz. - Jabłka mają również wysoką zawartość błonnika. Błonnik to największy sprzymierzeniec w gubieniu zbędnych kilogramów – mówi Krzysztof Wojdat, założyciel cateringu dietetycznego DietBox.pl. – Błonnik daje uczucie sytości, przyspieszając metabolizm i spowalnia jednocześnie wchłanianie węglowodanów

Shutterstock
14785 Jabłka najlepiej jeść bez obierania i bez poddawania ich obróbce termicznej. Najzdrowsze substancje znajdują się w skórce owocu, m.in. pektyny, oczyszczające organizm z toksycznych substancji czy potas, odpowiedzialny za gospodarkę wodną w organizmie. Tuż pod skórką jabłka znajdziemy też witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy

Shutterstock
14786 Flawonoidy zawarte w jabłkach niszczą wolne rodniki, atakujące tkanki organizmu. Badania przeprowadzone przez polskich naukowców dowiodły, że jedzenie jednego jabłka dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i odbytnicy nawet o 50%. Eksperci z całego świata mówią o podobnym wpływie jabłek na rozwój raka wątroby, piersi i prostaty. –Składniki zawarte w jabłkach obniżają również poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym miażdżycy i zawałom – dodaje Krzysztof Wojdat z DietBox.pl

Shutterstock
14787 Jedzenie jabłek poprawia wchłanianie wapnia przez organizm, tym samym wzmacniając kości i zęby, ale też włosy i paznokcie. Do pięknego i zdrowego wyglądu potrzebujemy też, o czym często się zapomina, krzemu. Wzmacnia on strukturę kości i elastyczność naczyń krwionośnych, i oczywiście można znaleźć go w jabłku

Shutterstock
14788 Akcja #JedzJabłka powstała spontanicznie po ogłoszeniu przez Rosję wniesienia embarga na polskie owoce i warzywa. Pomysł, by zminimalizować straty polskich rolników, jedząc więcej jabłek, natychmiast podchwycili internauci i media. Gdyby każdy Polak zjadł rocznie o 4,5 kg, polska gospodarka nie odczułaby embarga. – Akcja promocji tych rumianych owoców może nam wyjść tylko na zdrowie. Dla nas podstawą są produkty od lokalnych dostawców, dlatego przyłączamy się akcji – w przyszłym tygodniu menu DietBox.pl zagoszczą specjalne potrawy z jabłkami – wyznaje założyciel cateringu dietetycznego

Shutterstock
Komentarze (9)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarszeDo ruskich sprzedawali wybrane ,wyblyszczone a nam wciskaja za wieksze pieniadze spady.
maja problem to niech oddadza biednym rodzinom lub zaopatrza szkolne i przedszkolne placowki zamiast cipsow.Swoja droga przez 7 lat nie potrafili znalezc zbytu innego niz ruskich,ta dzicz przyzwyczaila sie ze za komuny mieli warzywa,owoce i mieso za darmo ,wiec moze do tego samego daza.
W takiej sytuacji jablka powinny byc po 1z-2 zl.
od 10 do 15gr za kilogram proponuję wina robić ha ha ha
Codziennie jem conajmniej 1 jablko i (oby tak dalej !) przez 80 lat nie wiem co to grypa, czy inne paskudzctwa. Jeszcze 2-3 orzechy wloskie do tego ( sa bardzo bakteriobojcze) i ... lekarze moga szukac pracy na zachodzie !
Co do ceny, to racja. Szczegolnie "jablka ekologiczne" (!?!) Teraz "dzieki Putinowi" (darmowa reklama jablek), bedziemy narodem zdrowszym, - oby !