Chroni przed rakiem, dba o mózg. Zalety cebuli
1 Ukąsiła cię pszczoła lub osa? Na obrzęk i ból pomoże okład z torebki wypełnionej kostkami z lodem albo... cebula. Przyłóż do podrażnionej skóry przeciętą świeżą połówkę cebuli. Jej sok ukoi podrażnione owadzim jadem nerwy
Shutterstock
2 Warto włączyć ją do diety. Badania prowadzone na uniwersytecie w Hong Kongu dowiodły, że substancje zawarte w cebuli (a zwłaszcza w jej czerwonej odmianie) pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Według badań u osób, które zjadały dziennie pół świeżej średniej wielkości cebuli zaobserwowano wzrost poziomu dobrego cholesterolu (HDL) o 30 procent. Podobnie działa czosnek, choć z dwojga złego lepiej już chyba wybrać cebulę. No, chyba że nie planujemy wychodzenia z domu przez cały dzień...
Shutterstock
3 Glutation - oto sekret dobrego wyglądu skóry i ochrony przed nowotworami. Cebula to znakomite źródło glutationu, czyli przeciwutleniacza zwalczającego wolne rodniki i opóźniającego starzenie się komórek. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że kto je cebulę, ten jest piękny i młody!
Shutterstock
4 Pamiętasz, jak babcia lub mama kazała ci pić syrop z cukru i soku cebuli, kiedy dopadał cię katar? Nie każdemu smakował ten specyfik z domowej tradycyjnej apteki, jednak lekarze nie mają wątpliwości i potwierdzają - cebula zapobiega przeziębieniu i pomaga w wyjściu z choroby. Wszystko dzięki witaminie C, którą zawiera jej sok
Shutterstock
5 Naukowcy zaobserwowali, że cebula działa podobnie jak insulina - substancje w niej zawarte utrzymują na właściwym poziomie cukier we krwi. Niektóre badania potwierdzają nawet, że cebula pomaga również obniżyć poziom glukozy we krwi
Shutterstock
6 Melasma to pojawiające się na skórze twarzy drobne brązowe przebarwienia. Problem ten dotyka zwłaszcza kobiety pod wpływem hormonów, na przykład w ciąży lub w czasie przyjmowania doustnych środków antykoncepcyjnych. Jest jednak na to sposób. Sok z posiekanej cebuli należy zmieszać w proporcjach 1:1 z octem jabłkowym i taki specyfik przykładać dwa razy dziennie w miejscach przebarwień. To naprawdę pomaga!
Shutterstock
7 Wspominaliśmy o glutationie, teraz czas na kwercetynę. Oto kolejny roślinny przeciwutleniacz, jaki znajdziemy w cebuli. Kwercetyna chroni między innymi przed zatorami żylnymi, ale także zapaleniem oskrzeli i astmą. Przy regularnym zażywaniu kwercetyny spada również ryzyko zachorowania na cukrzycę
Shutterstock
8 Ciężkie metale i zanieczyszczenia przemysłowe powietrza są obecne nie tylko wokół nas. Odkładają się również w nas. Związki ołowiu, kadmu czy rtęci są bardzo szkodliwe, a pomóc w wydaleniu ich z organizmu mogą dwa aminokwasy - metionina i cystyna. Kto zgadnie, gdzie jest ich pełno? No właśnie...
Shutterstock
9 Badania opublikowane w magazynie "Journal of National Cancer Institute" wskazują, że panowie, którzy często sięgają po cebulę, rzadziej chorują na nowotwór prostaty. Zresztą nie tylko cebulę, bo podobnym działaniem mogą poszczycić się szalotka oraz nasz rodzimy pospolity czosnek
Shutterstock
10 Cebula jako lek zalecany pacjentom po przejściu udaru? Jest w tym wiele racji. Część badań sugeruje, że cebula pomaga w niwelowaniu skutków niedokrwienia oraz wylewu krwi do mózgu. Wszystko przez zawarte w niej przeciwutleniacze i inne prozdrowotne składniki, jakie omówiliśmy już wcześniej
Shutterstock