Nawet osoby, które na co dzień dbają o linię, mogą sobie pozwolić na skosztowanie 12 potraw wigilijnych, pod warunkiem że je „skosztują”. Łyk barszczyku, dwa kęsy karpia, jeden pierożek z grzybami, mała szklaneczka kompotu z suszonych owoców – z takich małych porcji uzbiera się posiłek o wartości kilkuset kalorii. Dlatego trzeba delektować się wyjątkowymi daniami, jedząc ich kopiastą łyżkę, bez dokładek.
Można też wybrać inną opcję biesiadowania – jedzenie tylko i wyłącznie dwóch, trzech ulubionych dań. Warto dobrze je wybrać, tzn. skomponować w taki sposób, by nie wszystkie były bombami kalorycznymi, by dostarczały różnorodnych składników odżywczych. W przeciwnym razie spałaszowanie kapusty z grochem i grzybami, śledzi w śmietanie i klusków z makiem, cukrem i miodem skończy się nieprzyjemnym uczucie przejedzenia.
Jak we wszystkim, tak i w przypadku biesiadowania przy świątecznym stole warto zachować zdrowy rozsądek i postawić na umiar. Dobrze jest zawczasu wiedzieć, ile kalorii dostarczają poszczególne potrawy. Poniżej nasza podpowiedź. Podajemy liczbę kalorii na standardową porcję, jaką zjada bądź wypija dorosły człowiek; 100 g zwykle oznacza 3 łyżki danej potrawy. Wzięliśmy pod uwag potrawy w tradycyjnym wydaniu, czyli np. ze śmietaną, a nie jogurtem.
- Kompot z suszonych owoców (szklanka) – 200 kcal
- Zupa grzybowa „czysta” (200 ml) – 30 kcal
- Zupa grzybowa, zabielana, z makaronem (200 ml) – 250 kcal
- Barszcz czerwony bez uszek (200 ml) – 30 kcal
- Barszcz czerwony z uszkami (200 ml) – 100 kcal
- Kutia (100 g) – 250 kcal
- Kluski z miodem, cukrem, makiem (100 g) – 300 kcal
- Śledzie w śmietanie (100 g) – 130 kcal
- Karp w galarecie (100 g) – 120 kcal
- Karp smażony, w panierce (100 g) – 200 kcal
- Ryba po grecku (100 g) – 100 g
- Kapusta z grochem (200 g) – 300 kcal
- Bigos z grzybami (200 g) – 180 kcal
- Pierogi z kapustą i grzybami, z wody (3 pierogi) – 160 kcal
- Pierogi z kapustą i grzybami, obsmażone (3 pierogi) – 240 kcal
- Sałatka jarzynowa z majonezem (100 g) – 120 kcal
- Sernik (porcja 50 g) – 190 kcal
- Makowiec (porcja, 50 g) – 150 kcal
- Piernik (porcja, 50 g) – 150 kcal
Na początek i zakończenie wigilijnej kolacji warto wypić aromatyczny kompot – znajdujące się w nim przyprawy (tj. goździki, cynamon) przyspieszą trawienie. Dzięki dużej zawartości błonnika nasyci na długo.