Warto zrezygnować z mięsa, jaj, mleka i nabiału, a ewentualne niedobory białka zwierzęcego uzupełnić, jedząc produkty roślinne obfitujące w białko, czyli soczewicę, rośliny strączkowe, orzechy, komosę ryżową - przekonują naukowcy z Massachusetts General Hospital, którzy przeanalizowali dane ponad 131 tys. osób. Według uczonych zmiana diety się opłaca. Okazuje się, że u wegan ryzyko przedwczesnej śmierci spada aż o 32 proc.
Dlaczego tak się dzieje? Otóż weganie zwykle są szczupli oraz rzadziej dotykają je choroby układu krążenia, cukrzyca. Produkty zwierzęce są bowiem głównym źródłem tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Nie zawierają zaś błonnika, który usprawnia trawienie i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Weganie mogą pochwalić się lepszym zdrowiem nie tylko dlatego, że nie jedzą mięsa czy jaj, ale także dlatego, że decydują się na zdrowy styl życia, rzadziej palą i sięgają po alkohol, za to dokonują świadomych wyborów żywieniowych, unikają śmieciowego jedzenia, są aktywni fizycznie.
Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „JAMA Internal Medicine”.