Paul Shackleton, który przez lata pracował, jako bankier, oferuje swoim klientom kanapkę Plan Bread, która wykonana jest z niskokalorycznego pieczywa praktycznie pozbawionego węglowodanów. Chleb, z którego wykonane są oferowane przez Shackletona kanapki zrobiony jest z brokułów.

Reklama

Mimo iż porzucając pracę bankiera, 27-letni Shackleton, nie miał żadnego doświadczenia w wypieku chleba, postawił sobie za zadanie stworzenie najzdrowszego chleba na świecie. Piekarz amator spędził godziny analizując książki kucharskie, podręczniki medyczne i dietetyczne w poszukiwaniu informacji i inspiracji, które zbliżyłyby go do upieczenia tego najzdrowszego bochenka chleba. Odkrycie idealnego przepisu na pieczywo, które dziś proponowane jest pod nazwą Plan Bread, poprzedziło ponad 150 prototypów.

Używając do wypieku chleba, którego głównym składnikiem są brokuły, samych naturalnych składników, Paul osiągną sukces i stworzył recepturę na najzdrowszy i najmniej kaloryczny chleb - pieczywo ma o 50 proc. mniej kalorii niż zwykły chleb o aż o 94 proc. niższą zawartość węglowodanów.

- W mojej dawnej pracy, zawsze czułem się winny, że zjadam niezdrowe kanapki na lunch. Odkryłem, że wielu moich kolegów z braku zdrowszych zamienników, po prostu zrezygnowało z jedzenia chleba. Doszliśmy do wspólnego wniosku, że musi być jakaś alternatywa. Tak też zrodził się pomysł na Plan Bread - wspomina Shackleton.

- Kiedy zaczynałem opracowywać przepis na chleb wielu myślało, że oszalałem, faktycznie, w tamtym czasie czułem się trochę jak alchemik. Jestem szczęśliwy, że udało się znaleźć rozwiązanie, które podoba się ludziom - dodaje piekarz.

Shackleton nie chce zdradzić, jak wypieka swój chleb. Zapewnia jednak, że zamierza rozszerzać swoją działalność.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>