Chodzi o zachowanie diety i zasad odpowiedniego odżywiania się przy tych schorzeniach - wyjaśnia dietetyk Anna Ziółkowska ze szpitala MSWiA przy ulicy Wołoskiej w Warszawie i dodaje, by chorzy na cukrzycę nie jedli zbyt dużo cukru.
Szczególnie ciasta, baby, mazurki, serniki, makowce są niemile widziane w diecie cukrzycowej i dlatego zaleca ostrożność w ich spożywaniu. Najważniejsze jednak, by zjeść niedużo.
Osoby z chorobami układu krążenia powinny wybierać chude mięsa - radzi doktor Ziółkowska. Taka osoba powinna zamiast boczku wybrać upieczone chude mięso - na przykład schab środkowy, zamiast majonezu użyć gęstego jogurtu, a zamiast trzech jaj zjeść jedno. Wówczas podaż tłuszczu czy cholesterolu tego dnia będzie dużo mniejsza.
Lekarze podkreślają też, że chorzy powinni przyjmować regularnie leki. Podczas świątecznego biesiadowania i spotkań z rodziną zdarza się, że o tym zapominają.