Nowy napój zawdzięczamy grupie naukowców z Wielkiej Brytanii i Francji. Udało się im opracować herbatę z liści kawy. W tym celu przebadali m.in. 23 gatunki kawowca i wyodrębnili w nich substancję, która występuje w mango - mangiferynę. Według uczonych mangiferyna ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Jak zapewniają twórcy nowego napoju, jego smak jest mniej gorzki niż herbaty, a aromat nie tak silny jak kawy.
"Kawowa herbata" nie obfituje w kofeinę. Zawiera cenne składniki, które obniżają ryzyko nowotworu, cukrzycy i schorzeń serca oraz chronią mózg - informuje "Daily Mail". Wykazuje przeciwzapalne właściwości, a dzięki dużej zawartości antyoksydantów - hamuje procesy starzenia.
Tego typu napój popularny jest m.in. w Etiopii, Sudanie Południowym i Indonezji.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>