Nowa, specjalna technologia powoduje, że czekolady te są tak samo kremowe i rozpuszczają się w buzi, jak tradycyjne.

Reklama

Znaleźliśmy drogę, by zachować wszystkie walory normalnej czekolady, ale za to posiada ona znacznie mniejszy wskaźnik tłuszczu. Wszystko dzięki użyciu soku z owoców - powiedział kierownik badań Stefan Bon z Uniwersytetu w Warwick.

Najbardziej nadają się do tego soki z pomarańczy lub żurawiny. Jedynym na razie jej mankamentem, nad którym nadal trwają prace, jest jej smak. Choć pozostaje czekoladowy, wyraźnie czuć w nim również owoce. Dlatego trwają badania, w których sok jest rozcieńczony wodą. Nieznane są jednak jeszcze efekty tego eksperymentu.

Mieszanka biopolymeru chitosanu z kawałkami krzemu powoduje, że kropelki soku dobrze łączą się z wysokotłuszczową masą. Nasze badania to dopiero pierwszy krok ku stworzeniu zdrowej czekolady. Teraz mamy nadzieję, że przemysł cukierniczy przejmie nasze metody - powiedział Bon.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>