Naukowcy z Washington State University wzięli pod lupę czosnek. Sprawdzili, czy można wykorzystać jego działanie lecznicze w przypadku zatruć pokarmowych. To był strzał w 10! Okazuje się, że czosnek lepiej sobie radzi niż popularne antybiotyki, tj. erytromycyna i cyprofloksacyna.
Jak podaje "Daily Mail", omawiający publikację w "Journal of Antimicrobial Chemotherapy", czosnek zwalcza głównego sprawcę zatruć pokarmowych - campylobacter. Infekcja spowodowana przez tę bakterię objawia się bólem brzucha, biegunką i gorączką.
Czosnek swoje działanie, nawet sto razy silniejsze niż antybiotyków, zawdzięcza siarczkowi diallilu. Związek ten skutecznie trafia w bakterię i szybko ją pokonuje.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>
To odkrycie otwiera drogę do opracowania nowych metod przechowywania surowego oraz przetworzonego mięsa, które dość często kolonizowane jest przez campylobacter.