Choć brzmi to niewiarygodnie, naukowcy z University of California w San Diego przekonują, że osoby dbające o linię mogą jeść czekoladę – najlepiej kilka razy w tygodniu. Okazuje się bowiem, że ludzie, którzy regularnie spożywają czarne tabliczki są szczuplejsi od innych, unikających takich łakoci.

Reklama

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

W badaniu, którego wyniki opisuje BBC News, powołując się na publikuję w „Archives of Internal Medicine”, wzięło udział prawie tysiąc mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Badaczy interesowały nawyki żywieniowe wolontariuszy, ich wskaźnik masy ciała (BMI), aktywność fizyczna oraz zamiłowanie do jedzenia czekolady.

Choć czekolada dostarcza organizmowi wielu kalorii, to osoby, które jadły ją kilka razy w tygodniu, były szczuplejsze i miały niższe BMI od tych, którzy jedli ją rzadko.

Według naukowców sekret tkwi w składzie czekolady – zawiera ona substancje, które zapobiegają odkładaniu się tłuszczu. I podkreślają, że liczy się nie tyle ilość czekolady, co regularność w jej spożywaniu.

Czytaj także: Jedz kotlety. Unikniesz depresji >>>

Autorka badań dr Beatrice Golomb z University of California uważa, że czekolada odchudza dzięki zawartości związków antyoksydacyjnych, zwanych katechinami. Zwiększają one beztłuszczową masę mięśniową oraz zmniejszają ciężar, co udowodniono w eksperymentach na gryzoniach. Myszy jedzące przez 15 dni pokarm zawierający epikatechinę (znajduje się w ciemnej czekoladzie) były bardziej wytrzymałe podczas ćwiczeń i miały inną masę mięśniową niż gryzonie na „normalnej” diecie.

Uczeni przypominają, że to nie pierwsze wyniki badań wykazujące dobroczynny wpływ czekolady na zdrowie. Udowodniono już, że sprzyja dobrej kondycji serca, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi oraz prawidłową wrażliwość na insulinę.