Według naukowców z Uniwersytetu w Barcelonie wystarczy, że zjemy garść orzechów dziennie, aby podnieść poziom serotoniny w naszym organizmie. Serotonina, to substancja, która wpływa na zmniejszenie apetytu, znacząco poprawia nastrój zbawiennie wpływa też na serce.

Reklama

>>> Czytaj także: Znowu przytyłeś? Nie twoja wina

Dietetycy podkreślają, że zmiana nawyków żywieniowych i włączenie do diety porcji orzechów bogatych w dobre tłuszcze i antyoksydanty, może przyczynić się do zmniejszenia masy ciała i zniwelowania ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby serca.

Wyniki zespołu badawczego z Barcelony pod przewodnictwem Cristiny Andris-Lacueva potwierdzają również doniesienia United States Department of Agriculture (USDA), które podobne właściwości wykazały w przypadku pistacji.

"Pistacje pozytywnie wpływają na szereg dolegliwości jak nadwaga, czy choroby serca. Niesłusznie zostały wykluczone z diety jako produkt wysokokaloryczny" - przyznał naukowiec David Baer. Ma również nadzieję, ze orzechy na powrót zostaną docenione jako ważny element zdrowej diety.