Naukowcy z University of Texas Southwestern Medical Center poddali 14-dniowemu badaniu 18 pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Część osób była na diecie niskokalorycznej (kobiety spożywały posiłki o wartości 1200, a mężczyźni – 1500 kalorii dziennie), a reszta na niskowęglowodanowej (zawierała około 20 gramów węglowodanów dziennie).

Reklama

Gdy badanie dobiegło końca, pacjenci zostali poddani obserwacji. Okazało się, że wątroby osób na diecie z obniżoną ilością węglowodanów straciły więcej tłuszczu, a sami pacjenci schudli około 5 kg. Ten wynik był lepszy niż u osób na diecie niskokalorycznej.

Naukowcy, którzy wyniki swoich badań opublikowali w „American Journal of Clinical Nutrition”, zaznaczają jednak, że ich badania trwały krótko i trudno przesądzić, czy dieta niskowęglowodanowa będzie rzeczywiście lepsza niż niskokaloryczna. Na pewno skutecznie działa w krótkim czasie i świetnie odchudza.