Naukowcy z British Heart Foundation (BHF) przestrzegają kobiety w ciąży przed jedzeniem za dużej ilości węglowodanów. Ich badanie wykazało, że dzieci matek objadających się m.in. białym pieczywem i pijących słodkie soki miały nadwagę.
Według badaczy, składniki diety ciężarnej mogą zmienić łańcuchy DNA płodu. W jaki sposób? Otóż dziecko odbiera sygnały od matki i próbuje przystosować się do przewidywalnego środowiska, w jakim przyjdzie mu żyć. Już w okresie płodowym, na przyszłość, dostosowuje swoje DNA.
Pierwszy etap badań naukowcy przeprowadzili na zwierzętach. Następnie przyjrzeli się, czy podobny mechanizm działa w świecie ludzi.
W tym celu pobrali próbki z pępowiny, by wykazać istnienie „epigenetycznych znaczników” odpowiedzialnych za późniejszą nadwagę. Takie „znaczniki” odnaleziono u dzieci, których matki jadły dużo węglowodanów. Następnie wykazali silny związek pomiędzy obecnością „znaczników” a otyłością dziecka w wieku od 6 do 9 lat.