Picie herbaty zmniejsza ryzyko cukrzycy

Regularne picie ciemnej herbaty może znacznie zmniejszyć ryzyko insulinooporności a także cukrzycy typu 2. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Adelajdzie w Australii i chińskiego Southeast University. Wyniki badań przedstawiono podczas spotkania Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą (EASD) w Hamburgu, opublikowano także w branżowym czasopiśmie "Diabetologia". Szczególnie dobroczynny wpływ ma jeden konkretny gatunek herbaty.

W badaniu udział wzięło prawie 2 tys. dorosłych Chińczyków mieszkających w ośmiu różnych prowincjach. Część z nich była chora na cukrzycę, część miała stan przedcukrzycowy, ale większość miała prawidłowy poziomy glukozy we krwi. Uczestnicy pytani byli o częstotliwość i rodzaj spożywanej herbaty. Następnie badano związek między preferencjami dotyczącymi picia herbaty a wydalaniem glukozy z moczem i poziomem glikemii.

Reklama
Reklama

Po uwzględnieniu różnych czynników (m.in. wiek, płeć, stan zdrowia, i styl życia), okazało się, że codzienne picie herbaty ma związek ze zwiększonym wydalaniem glukozy z moczem, zmniejszeniem insulinooporności, a także o 15 proc. mniejszym ryzykiem stanu przedcukrzycowego i o 28 proc. mniejszym ryzykiem cukrzycy typu 2.

Nie każdy rodzaj herbaty wpływał w taki sam sposób na metabolizm glukozy.

Najlepsze efekty były w przypadku picia herbaty ciemnej. Osoby, które piły ją codziennie, w porównaniu do herbacianych abstynentów, miały o 53 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia stanu przedcukrzycowego i o 47 proc. mniejsze ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2.

Herbata ciemna - jaka to herbata?

Trzeba też wyjaśnić, czym jest ta ciemna herbata mająca taki zbawienny wpływ na zdrowie. Nie jest to herbata czarna, jak mogłoby się na pierwszy rzut wydawać. To herbata poddana dodatkowemu procesowi fermentacji, już po wysuszeniu liści. U nas określana jako czerwona, w Chinach bardzo ceniona i popularna.

To m.in. herbata Pu Erh pochodząca z prowincji Junnan czy Guangxi Liu Bao z prowincji Kuangsi. Czerwone (ciemne) herbaty pochodzą także z prowincji Hunan, Syczuan, Hubei i Anhui.

Jak to działa?

– Badania przeprowadzane w ostatnich latach mówiły o znaczących korzyściach zdrowotnych herbaty, w tym zmniejszonym ryzyku chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2, ale mechanizmy za to odpowiadające są niejasne – powiedział prof. Tongzhi Wu z Uniwersytetu w Adelajdzie, jeden z autorów badania.

Korzystny wpływ na metabolizm może wynikać z unikalnego sposobu produkcji ciemnej herbaty, czyli wspomnianej fermentacji mikrobiologicznej. To proces, w czasie którego mogą powstawać związki (w tym alkaloidy, aminokwasy, polifenole, polisacharydy) mające właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co może wpływać na wrażliwość na insulinę, a także na działanie komórek beta w trzustce.

Jak podejrzewa Wu, związki bioaktywne zawarte w ciemnej herbacie mogą wpływać na metabolizm glukozy poprzez "naśladowanie" działania inhibitorów kotransportera glukozowo--sodowego 2 (SGLT2), czyli flozyn, nowej grupy doustnych leków przeciwcukrzycowych

- Nasze odkrycia sugerują, że codzienne picie ciemnej herbaty może potencjalnie zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 i jej postępy dzięki lepszej kontroli poziomu cukru we krwi. Może to być prosty i łatwy krok, aby polepszyć swoją dietę i zdrowie - powiedział inny autor badań, prof. Zilin Sun z Southeast University.