Z przeprowadzonego przez naukowców badania wynika, że spożywanie 50 gram przetworzonego mięsa dziennie, czyli dokładnie tyle, ile zawiera jeden hot dog, może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę aż o połowę. I, jak twierdzi An Pan z Harvardu, w tym wypadku masa ciała zupełnie nie ma znaczenia.
Co więcej, w trakcie badania okazało się również, iż podobne skutki uboczne może mieć wołowe lub wieprzowe grillowane mięso.
W trakcie badania wzięto pod uwagę dane pochodzące od ponad 200 tys. dorosłych Amerykanów. Niektórzy z nich byli obserwowani nawet przez ponad 30 lat. O odkryciu harvardzkich naukowców można przeczytać w internetowym wydaniu "American Journal of Clinical Nutrition".
>>> Czytaj także: Hot dogi powodują raka?
Na szczęście są sposoby na zniwelowanie skutków ubocznych wynikających ze spożywania hot dogów czy mięsa z grilla. Wystarczy wprowadzić do swej diety orzechy, bo - jak przekonują badacze z serwisu MyHealthNewsDaily - ich jedzenie zmniejsza ryzyko cukrzycy aż o 21 proc. Podobnie jest w wypadku nabiału, który obniża niebezpieczeństwo zachorowania o 17 proc, a pieczywo pełnoziarniste o 23 proc.