Olej kartamusowy otrzymywany jest z owoców krokosza barwierskiego. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio już jakiś czas temu zaobserwowali jego dobroczynne działanie na organizm. Pomagał w zrzucaniu tkanki tłuszczowej z okolic brzucha. Teraz okazało się, że ma jeszcze więcej zalet.
Badacze regularnie podawali małe dawki oleju kobietom otyłym, chorym na cukrzycę typu 2. Po 16 tygodniach stosowania okazało się, że uczestniczki tego eksperymentu cieszyły się o wiele lepszym zdrowiem niż na początku. Wzrósł u nich poziom dobrego cholesterolu HDL (o 14 proc.), a obniżył poziom cukru, zmniejszyła się również odporność na insulinę.
Poza tym zaobserwowano wzrost poziomu adiponektyny, hormonu polipeptydowego, który pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej.
Naukowcy opisali te wyniki na łamach pisma „Clinical Nutrition”. „Kobiety dodały olej kartamusowy do swojej diety” – wyjaśnia autorka badań Martha Belury z Uniwersytetu Stanowego Ohio. „Wynika z tego, że niektórzy potrzebują dobrego tłuszczu, zwłaszcza jeśli chodzi o otyłe kobiety z cukrzycą” – dodaje.
Olej kartamusowy zawiera kwas linolowy, który jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym.
Badania amerykańskich naukowców to kolejny dowód na to, że oleje roślinne mają zbawienny wpływ na zdrowie człowieka.