Ta prozdrowotna dieta bazuje na dostarczeniu organizmowi produktów obfitujących w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty. Zalecana jest m.in. chorym na alzheimera, miażdżycę, alergie, dermatozy i depresję, jak również pacjentom z nowotworami.

Reklama

Zasady diety dr Budwig:
- podstawowym tłuszczem jest olej lniany tłoczony na zimno i nieoczyszczony (inne tłuszcze - oleje czy margaryna - są zabronione!). Należy spożywać go codziennie, np. w postaci pasty z płatkami zbożowymi, muesli i twarogiem;
- w codziennym jadłospisie powinny być ryby morskie;
- codziennie należy jeść świeże owoce, ale nie mieszając ich ze sobą; natomiast świeże warzywa (np. brokuły, marchewka, kapusta) można ze sobą łączyć;
- dozwolone jedynie pieczywo z pełnego przemiału i płatków nieoczyszczonych;
- z nabiału zalecany jogurt naturalny, kefir, maślanka;
- osoby zdrowe mogą w wyjątkowych sytuacjach jeść nieprzetworzone mięso i drób, natomiast pacjenci z nowotworami - nie mogą jeść wcale;
- nie wolno pić wody mineralnej;
- zamiast zabronionego cukru i słodzika, należy stosować miód.







Ważne! Należy bezwzględnie przestrzegać wszystkich zaleceń, by dieta była skuteczna. Kuracja powinna trwać do całkowitego wyleczenia.

Czytaj także: Oliwa chroni mózg >>>