Kolejne badania wskazują, że Covid-19 może uszkadzać liczne układy w organizmie. Prawdopodobnie w dużej mierze odpowiadają za nie wywołane infekcją stany zapalne i skrzepy. Ostatnio na łamach magazynu „PLoS Medicine" naukowcy z King’s College London potwierdzili ryzyko dwóch ważnych, potencjalnych komplikacji.
Okazało się, że po przejściu Covid-19 ozdrowieńcy częściej zapadają na cukrzycę i choroby sercowo-naczyniowe. Badacze zauważyli to po przeanalizowaniu danych na temat prawie 430 tys. pacjentów i takiej samej liczby osób z grupy kontrolnej.
Po przejściu Covid-19 ryzyko rozwoju cukrzycy w czasie pierwszych 4 tygodni rosło o 81 proc., i do 12 tygodnia było podniesione o 27 proc. Zagrożenie chorobami układu krążenia wzrastało natomiast aż sześciokrotnie, co wynikało głównie z zakrzepów w płucach i nieregularności pracy serca.
Podniesione ryzyko chorób naczyniowych zaczynało maleć po upływie pięciu tygodni i wracało do stany pierwotnego w czasie od 12 tygodni do roku.
Badanie wskazuje zatem na to, że wzrost ryzyka jest ograniczony w czasie, a nie permanentny.
Naukowcy sugerują, aby lekarze zalecali odpowiednie środki ostrożności i dbanie o takie elementy zdrowego stylu życia, jak dieta i odpowiedni ruch.
- Informacje, dostarczone dzięki temu szeroko zakrojonemu, populacyjnemu badaniu na temat długofalowego wpływu Covid-19 na ryzyko chorób naczyniowych i cukrzycy, będą wyjątkowo istotne dla lekarzy zajmujących się milionami osób, które przeszły Covid-19. Jasne jest, że przynajmniej przez pierwsze 3 miesiące potrzebna jest szczególna czujność - podkreśla prof. King’s College, jeden z autorów odkrycia.
- Wykorzystanie dużej, krajowej bazy danych z elektronicznymi zapisami o zdrowiu ludności umożliwiła nam opisanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy w czasie ostrej i długiej fazy następującej po przejściu Covid-19. Choć pacjenci są najbardziej zagrożeni w pierwszych 4 tygodniach, ryzyko cukrzycy utrzymuje się na wyższym poziomie przez co najmniej 12 tygodni. Wskazane mogą być długotrwałe interwencje kliniczne oraz związane ze zdrowiem publicznym, skupiające się na obniżeniu ryzyka cukrzycy u osób zdrowiejących po Covid-19 - mówi główna autorka pracy, Emma Rezel-Potts.