Profesor Bolesław Samoliński z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, prezydent Polskiego Towarzystwa Alergologicznego podkreśla, że do wstrząsu dochodzi podczas dostarczenia dużej dawki alergenu oraz działania innych czynników. - Jeżeli dana osoba jest uczulona na jad osy czy pszczoły, a dojdzie to użądlenia przez kilka owadów naraz, to ryzyko wstrząsu jest znacznie wyższe - tłumaczy profesor. Reakcji anafilaktycznej sprzyjają takie czynniki jak intensywny wysiłek fizyczny, spożywanie alkoholu oraz wysokie temperatury powietrza.

Reklama

Bardzo niebezpieczny może być również wstrząs termiczny czyli nagłe schłodzenie ciała w zimnej wodzie. - Narażone są na niego osoby z tak zwaną pokrzywką fizykalną i nie ma to związku z anafilaksją - podkreśla profesor Samoliński.

Lekarze przypominają, że skórę i oczy należy chronić przed silnym promieniowaniem ultrafioletowym.