Naukowcy z Centrum Badań nad Zdrowiem Publicznym w Walencji wzięli pod lupę prawie 500 noworodków urodzonych w Hiszpanii w latach 2003-2006. Po analizie krwi pępowinowej okazało się, że dzieci, u których wykryto ślady węglowodorów chlorowanych, po narodzinach ważą mniej - donosi serwis PAP Nauka w Polsce.
Choć węglowodory chlorowane, wchodzące w skład pestycydów, od lat uznawane są za szkodliwe (m.in. rakotwórcze) i ich stosowanie w wielu krajach jest zakazane, to jednak nadal pozostają w środowisku. Ludzie są narażeni na ich działanie głównie przez pokarm.
Naukowcy na łamach pisma "Pediatrics" alarmują, że ekspozycja na pestycydy, tj. DDT, DDE, HCB, beta-HCH, w okresie ciąży może skutkować mniejszą wagą urodzeniową dziecka. Wystarczy, że dziesięciokrotnie zwiększy się poziom któregokolwiek z wymienionych pestycydów w krwi pępowinowej, a noworodek waży nawet do 113 gramów mniej. Wysoki poziom DDT skutkuje mniejszym obwodem czaszki, zaś HCB mniejszą długością ciała.
Zobacz także: Sklonowana krowa da ludzkie mleko >>>