Dziecko, które na śniadanie zjada słodki jogurt, na obiad batonika i chipsy, a na kolację mleczną czekoladę nie będzie dobrze funkcjonować w szkole. Naukowcy z fińskiego Uniwersytetu Kuopio University Hospital dowiedli niedawno, że im uboższa jest dieta dziecka, tym gorsze ma ono wyniki w testach poznawczych.

- Dziecko, które je mało wartościowe posiłki z czasem zacznie mieć problemy z koncentracją, będzie rozdrażnione i nieuważne. Trudno będzie mu się skupić na szkolnych zadaniach, ponieważ będzie mu brakowało potrzebnych witamin i mikroelementów - mówi dr Anna Januszewicz, psycholog i założycielka wrocławskiego Instytutu Psychodietetyki.

Dlatego, jeśli chcemy by nasze dziecko myślało sprawnie i nie miało problemów z nauką, musimy zadbać o jego dietę. Najważniejsze dla mózgu są trzy składniki: kwasy tłuszczowe Omega, witaminy z grupy B oraz minerały: żelazo, magnez i cynk.

Dobre tłuszcze najważniejsze

Ryby, tran, awokado, oliwki, a także nasiona i orzechy – to produkty bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, -6 i -9. Szczególnie ważne jest dostarczanie dzieciom Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, ponieważ są one budulcem błony komórkowej i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych. Są też głównym składnikiem budulcowym mózgu, stanowią około 60 proc. jego masy.

- Kwasy tłuszczowe są szczególnie potrzebne dzieciom w okresie najintensywniejszego rozwoju układu nerwowego. W razie niedoboru kwasów Omega, mózg dziecka pracuje mniej wydajnie, a funkcje związane z zapamiętywaniem są upośledzone – tłumaczy Anna Januszewicz.

Bardzo dużo wartościowych kwasów Omega znajduje się w orzechach i nasionach. Magdalena Kuklik, technolog żywienia z Mixit.pl, platformy specjalizującej się w indywidualnych mieszankach musi i kasz zwraca jednak uwagę na fakt, że wiele dzieci nie przepada za piciem tranu bogatego w kwasy tłuszczowe Omega, dlatego sugeruje spożywanie roślinnych tłuszczy znajdujących się m.in w składnikach musli.

- Orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, pekan, Macadamia, nerkowce, pestki dyni, pistacje, słonecznik, nasiona lnu i konopi – te wszystkie rośliny są źródłem korzystnych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych - mówi ekspertka Mixit.

Oprócz tego orzechy i nasiona zawierają również wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, żelazo i witaminy z grupy B.

Orzeszki bogate w witaminy z grupy B

Kolejnym ważnym składnikiem posiłku ucznia powinny być witaminy z grupy B, które odgrywają bardzo ważną rolę w procesie zapamiętywania informacji.

- Witaminy z grupy B wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, pomagają w tworzeniu tkanki mózgowej. Są również potrzebne do przekształcania pokarmu w energię, która jest niezbędna do funkcjonowania każdej komórki ciała dziecka - wyjaśnia psycholog.

Gdzie znajdziemy dużo witamin z grupy B? Przede wszystkim w mięsie oraz we wszelkiego rodzaju orzechach i nasionach.

Minerały dotleniają mózg

Dla prawidłowej pracy mózgu dziecka ogromne znaczenie mają również minerały, szczególnie żelazo, magnez i cynk. Magnez przewodzi impulsy nerwowe w tkance mózgowej, żelazo jest odpowiedzialne za odpowiednie dotlenienie mózgu, a cynk zapewnia wysoki poziom koncentracji oraz procesów zapamiętywania.

- Dużo żelaza znajduje się w wątrobie i czerwonym mięsie oraz w orzechach, które są również najlepszym źródłem magnezu - mówi Magdalena Kuklik z Mixit.

Kolorowo i smacznie

Zdrowe nawyki żywieniowe utrwala się przez lata, dlatego warto kształtować je u dzieci już od małego. Pamiętaj, że zdrowe jedzenie nie musi być niesmaczne. Wystarczy odpowiednio je podać.

- Dziecko będzie dobrze funkcjonowało, jeśli na śniadanie zje na przykład bogate w dużą ilość orzechów musli z jogurtem naturalnym. Jeśli przepada za słodyczami, można do musli dodać trochę wiórków czekoladowych. A na drugie śniadanie, zamiast zwykłego batonika, czy czekolady, można zapakować do szkoły świeży owoc i batonik z płatków, owoców i orzeszków - radzi Magdalena Kuklik.

Taki pełnowartościowy posiłek będzie kolorowy i zdrowszy dla dziecka niż zwykłe śniadanie.