Ciepłe śniadanie to podstawa

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Podczas chłodniejszych dni nasz organizm potrzebuje szybszego rozgrzania się. Takiego energetycznego zastrzyku energii daje nam ciepłe śniadanie, dzięki któremu nie odczujemy wahań nastroju w ciągu dnia oraz będziemy wulkanami pozytywnej energii. Na śniadanie nic nie będzie pasować lepiej niż pyszne bakaliowe musli. Ciepłe mleko oraz Chrupiące Musli BA! 5 bakalii to idealny początek dnia. Takie codzienne śniadanie pomoże nam dotrwać do wiosny z uśmiechem i energią!

Rusz się!

Choć aura za oknem nie zachęca do wyjścia i aktywności fizycznej to my jak najbardziej polecamy ruch na świeżym powietrzu. Spacer czy biegi w chłodniejsze dni nie tylko dotlenią nasz organizm, ale również podniosą naszą odporność. Przedwiośnie to idealny czas, by przygotować swoje ciało i umysł na nadejście cieplejszych dni. Jeśli wolimy bardziej urozmaicone ćwiczenia to zachęcamy do treningów interwałowych. Ciągle nie czujecie się przekonani do aktywności na świeżym powietrzu? Oczywiście zawsze można poćwiczyć w domowym zaciszu. Każdy rodzaj ruchu podkręci metabolizm oraz spali zimowe kilogramy i napełni nas endorfinami. Po wysiłku fizycznym polecamy sięgnąć po zdrową przekąskę. Idealne będą np. rodzynki oraz Złote Owoce Bakalland. Są bogate w potas, który jest bardzo ważnym pierwiastkiem w diecie aktywnych osób. Ponadto mają mnóstwo żelaza, które przyczynia się do wzrostu wydajności organizmu. Pracujące mięśnie potrzebują również więcej antyoksydantów, którymi są witaminy A, C i E. Znajdziemy je w bakaliach. Po treningu sięgnijmy więc po kilka suszonych moreli i śliwek. Pomoże to naszym mięśniom zregenerować się po wysiłku. Podsumowując - nierozłącznym elementem zimowego treningu jest odpowiednia dieta, do której warto włączyć bakalie jako zdrową przekąskę. To właśnie one szybko uzupełnią nam wszystkie składniki, których potrzebujemy po treningu.

Myśl pozytywnie!

Ciężko nam myśleć pozytywnie, gdy poranki są jeszcze ciemne, a dzień ciągle za krótki. Myśli typu „zima nigdy się nie skończy, muszę odśnieżyć samochód, jest mi zimno” zamień na „owszem, jest zima, ale ja wiem, jak sobie z nią poradzić!”. Oczekiwanie na wiosnę można wypełnić przyjemnościami. W tym czasie warto powrócić do książek, których nie zdążyło się przeczytać, zaprosić przyjaciół i wspólnie spędzić czas. W każdej z tych sytuacji polecamy sięgnąć po pożywne przekąski np. orzechy. Dzięki dużej zawartości magnezu działają na nas uspokajająco oraz regulują poziom serotoniny czyli hormonu szczęścia. Jeśli potrzebujemy porządnej dawki energii podczas zimowych zajęć sięgnijmy po pożywne batony BA! 5 orzechów. Znajdziemy w nich orzechy nerkowca, arachidowe, włoskie laskowe oraz migdały. Bomba składników odżywczych i witamin, które naładują nas pozytywną energią na cały dzień. Reasumując – myśl pozytywnie z orzechami w każdej postaci!

Bakalie w służbie urody

Zimą bardzo często naszej skórze brakuje blasku, jest szara i potrzebuje natychmiastowej regeneracji. Codzienne jedzenie bakalii doskonale wpłynie na kondycję naszej skóry. Dzięki zawartym składnikom odżywczym cera odzyska blask, włosy połysk, a paznokcie będą mocne. Bakalie mogą nam posłużyć też w inny sposób. Polecamy proste i szybkie maseczki, dzięki którym zimowa aura nie zaszkodzi naszej skórze. Maseczka z łuskanego słonecznika poprawi ukrwienie. Garść słonecznika mielimy i podgrzewamy 1 łyżkę miodu. Do płynnego miodu dodajemy łyżeczkę oleju migdałowego i mieszamy ze zmielonym słonecznikiem. Jeszcze ciepłą maseczkę nakładamy na twarz i pozostawiamy na około 15 minut. Dobrym sposobem by nasza skóra była zdrowa jest peeling z orzechów włoskich. Cztery orzechy włoskie mielimy i zalewamy 100 ml ciepłego mleka. Powstałą maseczkę nakładamy na 10 minut na twarz. Dzięki takiej kuracji pozbędziemy się martwego naskórka, a skóra będzie odżywiona.

Muffinki wytrawnie

Nie ważne jaka pogoda jest za oknem! Zawsze jest pora na to by zaskoczyć naszych bliskich pyszną potrawą. Muffinki w wersji wytrawnej z żurawiną, orzechami włoskimi i pestkami to sprawdzone danie, które można wziąć do pracy lub podać pociechom zamiast kanapek do szkoły. Takie danie to pewność, że w ciągu dnia nie zabraknie nam energii.

Składniki:

• 250 g mąki
• 1 jajko
• 1 płaska łyżeczka soli
• szczypta pieprzu
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanka kefiru lub zsiadłego mleka
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 100 ml oliwy z oliwek (do ciasta)
• 1 ząbek czosnku
• 50 g orzechów włoskich Bakalland
• 100 g suszonej żurawiny Bakalland
• 100 g pestek dyni Bakalland

Posiekane orzechy podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i jeszcze chwilę podsmażamy, aby oddał swój zapach i smak. Następnie czosnek usuwamy, a orzechy zostawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu: kefir, oliwę, jajko i dodajemy pieprz. Płynne składniki wlewamy do sypkich i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy orzechy, żurawinę oraz pestki dyni. Masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

W trakcie zimy bakalie powinny znaleźć się w naszych kuchniach, torbach sportowych oraz kosmetyczkach. Niech nie zabraknie ich w tornistrach naszych dzieci oraz podczas wspólnego oglądania telewizji. Dieta bogata w bakalie pozwoli nam cieszyć się zdrowiem i urodą niezależnie od pory roku.