Odporność organizmu to nic innego jak szereg złożonych i uzupełniających się mechanizmów, które chronią go przed różnego rodzaju bakteriami, wirusami i grzybami wywołującymi choroby. Niestety w pierwszych latach naszego życia odporność organizmu nie jest jeszcze w pełni ukształtowana. To właśnie dlatego dzieci są bardziej podatne na przeziębienia i grypy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy za oknem panują często niesprzyjające warunki tj. wahania temperatury, deszcz, śnieg, czy też zimny i porywisty wiatr. Warto zatem dowiedzieć się, jak dieta może wpłynąć na odporność organizmu dziecka. Na początek sprawdźmy, jakich witamin powinna dostarczać dieta naszego malucha.

Reklama

Moc witamin

Witaminy odgrywają ogromną rolę w życiu naszych dzieci. To dzięki nim każdy maluch może się prawidłowo rozwijać i funkcjonować. Warto zatem do codziennej diety wprowadzić spore ilości cytrusów, owoców dzikiej róży, czerwonej papryki, kalafiora, czy natki pietruszki, które zawierają duże ilości witaminy C, czyli jednego z czynników wzmacniających naturalną odporność organizmu.
- Regularne stosowanie witaminy C, w połączeniu z innymi czynnikami, może skrócić czas trwania przeziębienia. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm człowieka przed szkodliwym dla zdrowia stresem oksydacyjnym, zwiększonym podczas infekcji - komentuje dietetyk Mission Wrpas, Magdalena Truchel. – Witaminę C znajdziemy głównie w produktach roślinnych m. in. czerwonej papryce, zielonej pietruszce czy ziemniakach.

W parze z witaminą C często występuje rutyna, która przedłuża jej aktywność. Dlatego też do codziennej diety warto dodać takie produkty jak kasza gryczana, pomidory, marchewka, jagody czy pomarańcze, które są cennym źródłem tego składnika. Na talerzu naszego malucha nie może również zabraknąć ryb zawierających kwasy tłuszczowe omega-3, które wraz z olejem lnianym mobilizują organizm do produkcji leukocytów, odpowiedzialnych za odporność. Odporność wspomagają też składniki mineralne: cynk, selen czy też miedź, które znaleźć można w nasionach dyni, ziarnach sezamu, ryżu brązowym czy czosnku.

Regularnie i różnorodnie

Posiłki bogate w witaminy wzmacniające odporność to jednak nie wszystko - ważne jest również to, jak często je nasze dziecko. Warto zadbać o regularność posiłków – podstawą jest spożywanie co najmniej 5 posiłków dziennie. Jaki może mieć to wpływ na jego układ immunologiczny? Otóż głód spowodowany zbyt dużymi odstępami czasowymi od jednego posiłku do drugiego osłabia organizm -wtedy też ochrona przed wirusami i bakteriami zmniejsza się.

Jeśli chcemy wzmocnić odporność dziecka warto także zadbać o różnorodność posiłków. Taka dieta wcale nie wymaga dużego poświęcenia. Wystarczy, żeby w naszej lodówce lub spiżarni znalazły się takie warzywa jak. pomidor, marchewka, czy nasiona roślin strączkowych – groch lub soczewica. Produkty te oprócz zawartości witaminy C zawierają także potas, karoten i witaminę A – komentuje dietetyk i ekspert Mission Wrpas, Magdalena Truchel. – Bardzo wartościowe, lecz często niedoceniane są także zielone dodatki takie jak szczypiorek, natka pietruszki czy koperek, gdzie znajdziemy m.in. witaminę E, cynk czy miedź – dodaje.

Reklama

Przepis na odporność

Skoro wiemy już, jakie składniki wpływają pozytywnie na odporność dziecka, warto sprawdzić jak je wykorzystać w praktyce. Pierwszą smaczną i zdrową propozycją dania wspomagającą układ immunologiczny dziecka jest wrap orkiszowo – owsiany z owocami. Przygotowanie takiego posiłku jest bardzo proste wystarczy posmarować wrapa jogurtem naturalnym oraz dodać takie owoce jak jagody, truskawki, kiwi i posypać orzechami, np. włoskimi. Całość zawijamy w rulon. Przygotowanie takiego posiłku zajmie nam maksymalnie 15 minut, a naszemu dziecku dostarczy sporą dawkę witaminy C wspomagającej jego odporność. Jeśli danie to przygotowujemy zimą, możemy skorzystać z mrożonych owoców – o tej porze roku to najlepszy sposób na dodanie do jedzenia sporej dawki witamin.

Innym przykładem dania może być warzywna mieszanka z ciemnym ryżem. Na patelni podsuszamy filet z kurczaka, a następnie dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory, brokuł, kukurydzę oraz cebulę. Całość dusimy i doprawiamy do smaku pieprzem i ziołami. Tak przyrządzoną mieszkankę kładziemy na porcję ugotowanego ciemnego ryżu. Przygotowanie potrawy zajmie maksymalnie 30 minut.

Przygotowując posiłki dla dziecka warto dodatkowo poeksperymentować z warzywami i owocami. Dzięki ich różnorodnej kolorystyce odczarują danie z nudy, a przy okazji zamienią w prawdziwą bombę witaminową wzmacniającą organizm malucha.