Naukowcy prowadzili badania przez 30 lat z udziałem prawie 172 tysięcy kobiet w wieku od 25 do 55 lat. Interesowali się stylem życia i dietą wolontariuszek oraz sprawdzali stan ich zdrowia. Zaobserwowali związek między regularnym spożywaniem herbaty i soku pomarańczowego a niższym, nawet o jedną trzecią, ryzykiem zachorowania na raka jajnika.
Według naukowców siła herbaty i soku pomarańczowego tkwi w dużej zawartości flawonoidów (flawonoli i flawanonów) - przeciwutleniaczy, które znajdziemy również w czerwonym winie czy owocach cytrusowych i jabłkach. Flawonoidy słyną z właściwości antynowotworowych, usprawniania krążenia i zapobiegania stanom zapalnym w organizmie.
Jak przekonują autorzy badania, można uniknąć rak jajnika. Wystarczy prowadzić zdrowy styl życia, być aktywnym fizycznie i mieć zbilansowaną dietę, w której należy uwzględnić produkty o działaniu antynowotworowym, w tym herbatę i sok pomarańczowy.
Wyniki badań zostały opublikowane na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>