Jak wynika z najnowszych badań brytyjskich naukowców, mężczyźni, którzy jedzą więcej niż 10 porcji pomidorów (świeżych pomidorów, soku pomidorowego) tygodniowo, są o 18 proc. mniej zagrożeni rakiem prostaty.
Aby dojść do tych wniosków, uczeni przeanalizowali dietę 20 tysięcy Brytyjczyków w wieku od 50 do 69 lat. Według nich siłą pomidorów jest duża zawartość likopenu - silnego przeciwutleniacza, który chroni DNA komórek przed uszkodzeniem. Ich działanie warto wspomóc produktami zawierającymi selen (pełnoziarniste pieczywo, makaron) i wapń (przetwory mleczne). Panowie, którzy mogą pochwalić się optymalnym spożyciem tych trzech składników, są obarczeni najniższym ryzykiem raka prostaty.
W profilaktyce antynowotworowej liczy się ograniczenie spożycia czerwonego i przetworzonego mięsa oraz soli. Ważne jest również regularne uprawianie sportu.
Wyniki badań zostały opublikowane na łamach "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>