Ekspertka ds. zdrowego żywienia Karina Janas mówiła na antenie Polskiego Radia RDC, że podstawą w walce z wirusami jest odpowiednie nawodnienie organizmu i zadbanie o florę bakteryjną jelit poprzez stosowanie probiotyków. Dodała, że najprostszym i naturalnym probiotykiem są między innymi kiszone ogórki i kiszona kapusta, a także soki z kiszonych owoców. Karina Janas zaznaczyła, że nie mogą z nich korzystać osoby uczulone lub wykazujące nietolerancję histaminy.
Rozmówczyni RDC podkreśliła, że aby pomóc organizmowi zwalczać wirusy należy ograniczać spożycie cukru i nabiału. Ekspertka zwróciła uwagę, że cukier lub jego odpowiedniki spotkać możemy praktycznie wszędzie. Zachęcała aby wystrzegać się produktów wysoko przetworzonych oraz takich o długiej liście składników i długim terminie przydatności do spożycia. Zdaniem Kariny Janas, optymalne są produkty, które mają 3-5 składników. Ważne jest też, aby jednym z najważniejszych składników nie był cukier lub jego odpowiednik, np. syrop glukozowo-fruktozowy. Ekspertka przypomniała też, że podstawowym sposobem uniknięcia grypy jest higiena, przede wszystkim częste mycie rąk.
Według najnowszych danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, od 16 do 22 lutego odnotowano w Polsce ponad 212 tysięcy przypadków zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę. 20 osób zmarło. W porównaniu w poprzednim tygodniem, nastąpił nieznaczny wzrost liczby chorych. Eksperci podkreślają, że szczyt zachorowań w naszym klimacie przypada zazwyczaj na przełom lutego i marca.