Wyjaśnia, że zbyt duże spożycie cukru powoduje u dzieci wydzielanie się hormonów stresu, czyli kortyzolu i adrenaliny. - Cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy, który jest jego gorszą odmianą występuje niemalże wszędzie, nawet w wędlinach - podkreśla ekspertka.

Reklama

Katarzyna Tyczyńska zwraca uwagę, że według badań, prawie 90 procent dzieci do trzeciego roku życia jest nieprawidłowo odżywianych. Poza nadmiarem cukru przyczyną nadaktywności dzieci mogą być również niedobory, głównie żelaza i cynku. Te możemy uzupełniać zaopatrując dietę dzieci w produkty nieprzetworzone, takie jak nierafinowane zboża, orzechy czy nasiona strączkowe.

Zdaniem Katarzyny Tyczyńskiej, kolejnym składnikiem korzystnie wpływającym na rozwój i zachowanie dziecikwasy omega-3. Zawierają je przede wszystkim oleje roślinne, na przykład rzepakowy i lniany oraz tłuste ryby.